Julen är inte en riktig jul utan en ståtlig gran i mitten av vardagsrummet. Många svenskar kommer ha en julgran hemma i jul och valet står mellan ädelgran, rödgran och plastgran.

2740699-julgran

Åtta av tio svenskar planerar på att ha en julgran hemma i år, rapporterar DN. Bland de granar som är mest populära hos svenskarna finns rödgranen och ädelgranen. Rödgranen är den traditionella granen som är lite charmigt gles men doftar underbart av jul. De senaste tio åren har den fått konkurrens av den mer ståtliga och täta ”Disney-granen”, ädelgranen. Ädelgranen kostar lite mer än rödgranen men enligt svenskarna är det inte priset som avgör vilken gran som får följa med hem. De som kör på rödgranen gör det för att det är tradition, medan de som väljer ädelgran gör det på grund av att den är snyggare och barrar mindre.

Allergi leder till plastgran

27 procent av svenskarna väljer dock alternativet plastgran, som man bland annat kan köpa på www.dinplastgran.se. Varför många väljer just plastgran är att det inte finns någon risk för att den dör, den barrar inte och man kan återanvända den nästa år. En del väljer även plastgran för att de blir allergiska av den äkta julgranen. Var tionde svensk kan faktiskt få snuva av julgranen. Det är sporer av utomhusmögel som frodas i julgranen som gör att man får ont i huvudet och får snuva. Läs mer.

Ta hand om granen på rätt sätt

Väljer man trots allt att köpa en äkta gran, måste man ta hand om den för att den ska trivas och hålla julen ut. DT ger tipsen på hur man tar hand om sin julgran.

  • Köp en färsk gran.
  • Låt granen få vänja sig vid husvärmen gradvis.
  • Ge den mycket vatten, utan magnecyl eller socker.
  • Skär några skåror i granens fot.
  • Den behöver ha en färsk yta i sågskäret.
  • Se till att aldrig slå rotändan mot golvet. Det gör att ledningsbanorna för vatten stängs och granen trokar på grund av vattenbrist.
  • Spreja vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor.