Ingen jul blir komplett utan ett och annat julbord. Att gå ut och äta julbord är ett måste för många och vill man ha mer än bara julbordet finns flera varianter kombinerade med julmaten – shower, historialektioner och övernattningar.

2129279-boxing-day-buffet-lunch-christmas-tree-and-log-fire

Nu i december kommer programledarduon från de populära tv-programmen Historieätarna och Landet Brunsås bjuda på en ny show i Stockholm, ”Alla kan äta julbord”.  Under sina många matprogram har de insett hur mycket julbordet verkligen betyder för svenskarna och de har grävt djupare i dess historia. Vid föreställningen dukas bland annat ett julbord upp som det hade kunnat se ut hos den övre medelklassen 1914. När Lotta Lundgren och Erik Haag håller låda på scenen och berättar om julmatens historia, kan publiken samtidigt äta av julmaten.

”Vi tänker på oss som reseledare: publiken äter under vår ledning och vi pratar och berättar om exempelvis sill medan de äter sill.” Läs mer.

Björn Skifs julshow på Grand Hotel

För de som vill skippa historian och showen och bara vill gå på julmaten, finns många trevliga julbord runt om i Stockholm. För den som vill äta julbord under ett besök i Stockholm, erbjuder många hotell julbord. Man kan boka sin vistelse på www.stockholmshotell.com. Tycker man ändå om en show till julmaten, men istället en musikalisk show, kan man besöka Grand Hotel i december. Från den 22 november framför den folkkäre sångaren Björn Skifs en riktig julshow och till showen kan man äta hotellets hemlagade julbord, skriver Svenska Dagbladet.

Skaldjursjulbord på Reisen

Den som bara vill koppla av i jul kan göra det på First Hotel Reisen i Stockholm, som Dagens Nyheter skriver. Här har man kört en udda tvist på julbordet och erbjuder istället skaldjursjulbord till och med den 20 december. Hotellet har en lång tradition av att erbjuda ett maritimt julbord och det har blivit en favorit hos många. Här kan man frossa i bland annat nyfångad hummer, räkor, krabba, sill och ostron.