Ska du liksom många andra köra bil en längre sträcka inför julhelgen? I den här artikeln får du några matnyttiga tips på hur du gör resan så säker som möjligt. Från vikten att ha rätt däck på bilen till hur du packar den på bästa sätt.

Julhelgen ligger precis runt hörnet och i och med det är det snart dags för många att ta en längre bilresa. Det här året kommer julhelgen för de allra flesta firas lite annorlunda mot vad som är vanligt. På grund av situationen med Covid-19 kommer julfirandet att ske i lite mindre skala. Det hindrar inte att många kommer att åka längre sträckor, för att fira jul med den närmsta familjen, exempelvis i en stuga i fjällen. Hur förbereder du dig på bästa sätt för en många timmar lång bilresa med familjen? Det viktigaste är förstås säkerheten, och när det gäller långa bilresor på vintern finns inget viktigare än att ha rätt däck på bilen.

Byt till rätt vinterdäck för julresan

däckÅrets vinterdäck datum, det vill säga den dag då det är lagkrav på att bilen ska ha vinterdäck, var den 1 december. De ska sedan sitta på minst fram till den 31 mars 2021. Frågan är dock vilken typ av vinterdäck du ska byta till? Om julfirandets bilresa ska gå över stora delar av Sverige finns det en risk att bilen ska köras över olika väglag. Torrt eller blött och slaskigt i söder, och isigt och snöigt längre norrut. Vilken typ av vinterdäck fungerar bäst i skiftande förhållanden? Det beror på. Ett sätt att tänka kan vara att du byter till odubbade vinterdäck ju större del av sträckan som går genom södra Sverige och dubbade om sträckan norrut är längre. Om du ska byta till redan använda vinterdäck är rekommendationen att du sätter det bättre däckparet på hjulen där bak. Ska du köpa nya vinterdäck är de flesta experterna överens om att det bästa är om du köper däck från ett välkänt märke. Detta för att de stora märkena faktiskt i regel är säkrare och bättre.

Kör säkert i jul

bilFör att köra säkert i jul är det inte bara vinterdäck som gäller, det gör också skillnad vilka vägar du väljer. Enligt Aftonbladet sker varje år i regel runt 15 olyckor med dödlig utgång i jultrafiken. Carl Zeidlitz som är trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen säger till Aftonbladet att det bästa du kan göra är att i möjligaste mån välja vägar som är mötesseparerade. Hur ska du tänka när det gäller packningen? Generellt gäller att du ska packa de tyngsta sakerna först, och gärna så mycket i mitten av bilen som möjligt. Det gör så att bilens manöverförmåga påverkas så lite som går, vilket är extra viktigt när du ska köra bil i dåligt väglag. Se också till att saker som kan välta packas liggande. För själva körningen kan det vara bra att planera in stopp. Det brukar vara lagom att pausa med ungefär två till tre timmars mellanrum. Det är förstås bra att du behåller skärpan, särskilt under vinterkörningar då det skymmer redan på eftermiddagen.