Matsalen är en viktig plats där du umgås med vänner och familj. Det är speciellt bra att ha en funktionell matsal vid högtider. För att få det är det bra att planera.

Matsalen är en av det bästa platserna för att umgås med familj och vänner. Det är perfekt att ha en bra inredd matsal när du ska fira diverse högtider med släkten. Oavsett om du bara använder matsalen vid högtider eller dagligen förtjänar matsalen lika mycket uppmärksamhet som alla övriga rum. Matsalen ska helst vara praktisk och funktionell men även elegant. För att få matsalen som du vill ha den och att den matchar övrig inredning krävs det planering och eftertanke. Att det finns plats för många är viktigt i en matsal. Därför ska du lägga extra mycket kraft på att hitta ett bra matbord. Du kan hitta olika matbord på reformasthlm.se som kanske kan passa just din matsal.

Planera hur rummet ska se ut

Börja med att planera rummet innan du börjar handla inredning. Fundera över om rummet ska användas till något mer än måltider. Försök tänka utanför boxen. Du kanske vill anordna en spelkväll eller liknande och då är det bra om det också fungerar i matsalen. Sen ska du också fundera över vilken atmosfär du vill ha i rummet. Ska det vara mer avkopplande eller vill du att det ska vara en mer djärv energi? När du inreder är det tre grundstenar som du ska tänka extra på. Förutom matbord är stolar och belysning väldigt viktiga komponenter i rummet. Vad du ska välja för typ av möbler beror på hur rummet ser ut. Finns det plats är sidobord eller skåp är det bra att ha för att förvara saker.

Placering av möbler

I det allra flesta matsalar är det praktiskt att ställa matbordet i mitten av rummet. Det ger oftast det mest balanserade intrycket och det brukar möjliggöra att det finns tillräckligt med plats att skjuta ut stolarna. Belysningen spelar stor roll i en matsal. En centrerad belysning ovanför bordet skapar balans. Det är bra om belysningen är dimbar för att kunna kunna påverka stämningen. Det kan även vara bra att ha någon annan ljuskälla.