Det är tyvärr vanligt att det blir många trafikolyckor under julafton och på juldagen just för att många reser och kanske inte är vana vid det hala väglaget eller om det snöar. Under 2012 var det extra mycket olyckor, speciellt under juldagen och Trafikverket rapporterade att väglaget var mycket dåligt samt att om en kunde undvika att bege sig ut på vägarna eller att resa överhuvudtaget skulle det vara en bra idé.

Blixthalka runt om i landet – varnar nu SMHI, enligt ett inslag från Sveriges RadioOch det är mycket vanligt kring jul att vägarna är hala, vilket i kombination med att många reser med bil till familj och vänner kan bli mycket problematiskt.

Nu har det ju varit något mildare väder i år än om vi jämför med 2012 men det är uppenbart halt runt om i landet eftersom SMHI går ut med denna information. I inslaget från Sveriges Radio skriver man att flera olyckor inträffade under morgonen och att det är bra att vara vaksam på väglaget samt ta det lugnt.

Välj att köra säkert

Det är även viktigt att man ser till bilen när man ska ut och köra i detta väder. På http://www.oljebaren.se/ kan du köpa extra lampor till bilen och annat bra som ökar din säkerhet på vägarna. Det är en mycket mörk årstid, december, och om det fortsätter vara snöfritt kommer det även att fortsätta vara mörkt. Därav kan extra ljus vara nödvändigt när du ska ut och resa.????????????????????????????????????????

Tyvärr har Göteborgs Posten också rapporterat att det är svårt att resa inrikes i jul, vilket gör att många då väljer att åka bil istället för att fastna på ett tåg eller i väntan på ett flyg. Den främsta anledningen till att det är svårt att resa är att tågen och flygplanen börjar bli fulla. I artikeln skriver man att resebolagen slår bokningsrekord och att det med tre veckor kvar till jul kan bli omöjligt att boka sin biljett.

Om det nu blir så att det inte går att få tag på en resa hem till jul är det klart att man hellre  tar bilen till sin familj än att inte åka alls. Men det är då som sagt extra viktigt att åka säkert. Några saker du kan göra, förutom att besikta bilen och komplettera med lampor och liknande innan du åker är följande:

  • Kolla ”läget i trafiken” hos Trafikverket. Där får du information oavsett om du ska resa med tåg bil eller färja. Du hittar vägarbeten, bra rastplatser och kartor.
  •  Se även fliken ”trafiksäkerhet” för att kontrollera att du har koll på allting. Där skriver de om vikten av rätt hastighet, vad du kan kontrollera på din bil för att veta om den är tillräckligt säker och fordonskrav inför resan.
  • Åk  flera. Kolla på Facebook och liknande sajter om det är någon mer än du som ska resa till din ort. Är ni flera, och speciellt om du ska åka långt, så kommer resan att gå smidigare och ni kan dessutom dela på körningen.