När våren nalkas och påsken står för dörren är det många som ser fram emot att fira tillsammans med vänner och familj. Att hyra lokal och planera en påskfest med mat, dans och glädje kräver god förberedelse. Här får du tipsen som hjälper dig att skapa en oförglömlig fest.

PåskfestPåskfirandet är en tradition rik på symbolik, färger och smaker. Att samla många gäster under denna högtid kan vara ett fantastiskt sätt att välkomna våren. Men hur börjar man planeringen och vad ska man tänka på för att både inredning och program ska bidra till stämningen?

Hitta rätt lokal

Först ut är valet av lokal. Det är viktigt att den matchar antalet gäster samt de aktiviteter du planerat. En rymlig danssalong bredvid matsalen ger exempelvis möjlighet till både middag och dans utan trängsel. Se även till att lokalen har bra ventilation, speciellt om ni blir många.

Skapa en inbjudande atmosfär

Inredningen spelar stor roll för festens karaktär. Påskens färgpalett med gult, grönt och pasteller erbjuder härliga möjligheter till dekorationer som andas vår och nytt liv. Använd lövverk, blommor och kanske små påskkycklingar för att skapa en varm atmosfär.

För serveringen kan det vara praktiskt men ändå estetiskt tilltalande att hyra porslin av Kikiriki. Detta sparar tid vid städning samtidigt som det lyfter helhetsintrycket av bordsdukningen.

Planering av mat-och dryck

Påsken är känd för sina kulinariska traditioner, från lammstek till sillbufféer. När du planerar menyn, tänk på variation så alla gäster hittar något de tycker om. Ett tips är att inkludera vegetariska alternativ samt anpassningar efter vanliga allergier.

Ett annat element som förtjänar uppmärksamhet är drycken; se till att ha ett urval som passar väl ihop med maten men också erbjuder alkoholfria alternativ.

Underhållning genom kvällen

Förutom god mat och sällskap kan underhållningen vara avgörande för festens framgång. Planera in musikunderhållning som speglar påsktemat eller boka en DJ som kan hålla igång dansgolvet hela kvällen. Till barnen kan det vara roligt med organiserade lekar eller pysselaktiviteter relaterade till påsken – allt från äggmålning till skattjakter i närområdet.

Säkerhet & bekvämlighet

Tänk också på säkerheten: kontrollera utrymningsvägar och se över brandskyddet i lokalen du hyr. Komfort är ytterligare en aspekt – se till exempelvis att det finns nog med sittplatser samt lättillgängliga toaletter. För mer information om brandskyddsregler vid offentliga evenemang rekommenderas ett besök hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Att organisera en stor påskfest innebär mycket arbete men också mycket glädje när allt kommer samman perfekt under firandet. Genom noggrann planering kring lokal, inredning, mat-och dryck samt underhållning säkras inte bara festens framgång utan även dess minnesvärde lång tid framöver. Låt detta år bli året då din påskfest blir den mest minnesvärda!