Nu är det snart jul igen. Året har gått med rasande fart och plötsligt faller snöflingor från himlen, vintern är här. Hur ser julpyntet ut i affärerna i år? Och vad kommer finnas i paketen under granen? Kanske Årets julklapp!

pexels-photo-88748-largeDet många jublar över är inte bara att julmusten finns staplade på hyllorna i matvarubutikerna, även Ikeas julpynt har lanserats. I år satsar möbel- och inredningsjätten på stilrent pynt, i alla fall om en får tro denna artikel. Julprylarna är i många fall gjorda av naturliga material och i dämpade färger. En hel del tycks vara inspirerade av svensk allmoge med sina mönster och uttryck. Ull, garn, läder, trä, filt och linne är de material som tycks dominera sortimentet. Färgerna som står ut mest är svart, vitt samt grått med silver och rött i detaljerna. Många vill ha naturfärger så att julpyntet smälter in lite i resten av inredningen, och ger en känsla av en klassisk, smakfull jul. Inte bjärt och 80-talig jul alltså.

Årets julklapp presenteras i slutet av november

Julpynt och julinredning åsido, vad ska man egentligen köpa för julklappar till sina nära och kära? I en artikel i Göteborgs-Posten kan en läsa om när Årets julklapp presenteras, det är den 22 november som Handelns Utredningsinstitut (HUI) går ut med nyheten om vad som spås bli årets succé i julhetsens handel. För att något ska bli Årets julklapp krävs det att produkten eller tjänsten uppfyller ett antal kriterier. Det ska vara tidstypisk för det år den väljs, det ska vara aktuellt samt vara något av en nyhet eller ha rört intresse under i alla fall det senaste året. Dessutom är ett krav att produkten ska ha ett högt försäljningsvärde och alltså helst säljas i ett stort antal. Förlag på Årets julklapp 2016 är som följer:

  • VR-glasögon
  • Trådlösa hörlurar
  • Videostreamingtjänst
  • Donation till gott ändamål
  • Powerbank/trådlöst batteri
  • Hoover board
  • Nintendo 8-bitars
  • Träningskort
  • Långkoksgryta

 

pexels-photo-76931-largeEtt av de mest kritiserade julklapparna var 2014 års aktivitetsarmband. Några av de som kom med kritik var läkare och allehanda experter – de menade att det skulle kunna skapa ännu mer vardagsstress för många och det särskilt i juletider. Att ha ett armband på sig som registrerar allt, steg, puls och sömn, det kanske inte är så där väldigt nödvändigt. För tips på lite mer personliga klappar kan en titta in på https://www.presenter.se/personliga, där finns massor av olika prylar som går att anpassa till personen som ska få den. Smart och enkelt.

Om en får tro Svenska Dagbladet så kommer var tredje julklapp faktiskt vara en present köpt via nätet. I år tros svenskarna handla internetköpta klappar för hela 6,2 miljarder kronor, en ökning med hela 24 procent från förra årets höga siffror. Rekord med andra ord. Böcker, leksaker och kläder är vidare de allra vanligaste e-klapparna som folk köper hem, förhoppningsvis i god tid inför tomten och Kalle Anka. Fyra av tio internetshoppare väntas köpa julpresenterna före december månads slut. E-handlare kan alltså vänta en god jul.