Det är 7 månader kvar till julafton men sörj inte det, det är bara 3 dagar kvar till midsommar. Och midsommar är ju något av sommarens julafton. Det är kanske inte samma fokus på julklappar, och med det faller ju även någon typ av jultomte bort, men nog är det en stämning som andas samma härliga känsla som julen ger. 

Midsommaren och julen

Midsommar är sommarens bästa högtid och den firar vi alltid i juni, i samband med sommarsolståndet i norra Europa. Midsommar är faktiskt en tradition som sträcker sig långt, långt bak i tiden – nästan mer än självaste julafton, beroende på hur och vad man räknar. Det kristna midsommarfirandet började någon gång under 300-talet då den helige Johannes döparens dag firades, den 24 juni. Men det är ju inte en speciellt kristlig dag midsommar, utan fokus är snarare på att det är årets ljusaste dag då vi firar att sommaren är här. Firandet ser ungefär likadant ut för alla i Sverige, oavsett vilket län man bor i. Man vaknar på morgonen och möts för att äta en god lunch, självklart (som för alla högtider i Sverige) äter man sill och dricker en nubbe till. Därefter är det vanligt att man möter grannar och vänner för att lyfta midsommarstången. Midsommarstången är oftast klädd i löv och den reses för att vi ska dansa runt den. Och dansar – det gör vi, precis som vi dansar runt julgranen men på midsommar sjunger vi mer somriga låtar som till exempel Grodlåten. Efter detta leker man lekar som exempelvis femkamp och kvällen avslutas med att plocka 7 olika blommor som vi lägger under kudden – för att drömma om den vi ska gifta oss med.

Midsommar teckning

Det finns många – men samtidigt få – likheter mellan jul och midsommar. Men oavsett likheter och olikheter, är det högtider att älska.