All­mänt vän­tas svens­kar­na läg­ga mind­re peng­ar i år på jul­klap­par, en­ligt nå­gon banks pro­gnos. Men över 3 000 kro­nor an­tas var­je svensk köpa jul­klap­par för. Där­emot vän­tas kost­na­den för jul­ma­ten öka i år. Om det be­ror på att fler väl­jer hög­re kva­li­tet, till ex­em­pel eko­lo­gisk jul­skin­ka, ta­lar inte pro­gnos­ma­kar­na om. Men man kan ju hop­pas. Källa.

 

Citatet ovan är alltså från en tidning som har presenterat en undersökning kring vad årets julpengar kommer att gå till. Och det har visat sig att mindre pengar på julklappar men mer på julmaten är vad som gäller i år. Och precis som de skriver i artikeln är frågan ifall det är för att vi svenskar i år väljer att äta mer ekologisk mat som kostar lite mer, dyrare mat istället för de klassiska köttbullarna eller om det är för att vi svenskar helt enkelt är mer matglada nu än vad vi tidigare är mycket svårt att avgöra. Vad vi dock kan avgöra, är att detta är någonting som är positiv. I det konsumtionssamhälle som vi lever i finns det absolut ingen anledning till att se eller vilja att mer pengar läggs på julklappar. Det behövs helt enkelt inte. Hela 3000 kronor per person förväntas köpa julklappar för i år, och nog kan vi vara överens om att det räcker.

 

Ett smart drag med alternativ julmatblond kvinna mat tecknin

 

Men låt oss fokusera på julmaten – och det faktum att allt fler väljer att fokusera på den istället för klapparna. En tänker ju att det kan innebära att fler även vågar bredda på maten. Att exempelvis välja fläskytterfilé & nötytterfilé från Nyberg Deli enbär att man kan göra lite annorlunda kötträtter till jul, samtidigt som man kan säkerställa en bra kvalitet. Vad tror du. Skulle du, med din familj, tycka det vore okej att byta ut skinkan mot fläskytterfilé? Kolla upp olika recept och lek med tanken, det är viktigt att förnya ens traditioner. Ni kanske hittar någonting fantastiskt i detta. Och vill man inte byta ut skinkan kan man alltid välja att endast komplettera med ett annat kött. Tänk även på att grönsaker kan vara gott på julen, någonting man tipsar om i denna artikel.

Jul med fokus på välgörenhet

Någonting som man också har märkt detta år, förutom en mer matig jul, är att det är stort fokus på välgörenhet. Många är det som väljer att handla julklappar som innehåller en summa till valfri välgörenhetsorganisation. Det är väldigt fint att ge bort. Det är även många som startar diverse organisationer och event på Facebook där fokus är att ge till dem som inte har. Ett av dessa är Skokartongsappellen, som Aftonbladet skriver om i sin artikel här. Skokartongsappellen går ut på att de som medverkar fyller en skokartong med olika gåvor som kan passa den som inte har någonting. De kan vara allt från hygienartiklar till vantar, eller en docka. När man lagt ner sin present i skokartongen märker man den med kön och ålder på mottagaren. En väldigt fin sak att göra och all heder till den som startat upp detta.