En hel massa. Ja, fukt är inte alltid bra, inte minst om det tagit sig in i hus, väggar, under golv och i tätskikt. Men det finns åtgärder för att minska fukt och fuktighetshalten i luften, som ökar under sensommaren.

Hur vet du om att du har mögel hemma? Och hur kan du förebygga denna skada i huset? Den andra frågan har ett enkelt svar, se till att sänka luftfuktigheten med en luftavfuktare. Sådana hittar du på flera ställen, bland annat här: https://e-klok.se/luftavfuktare.

Så märker du av mögel- och fuktskador

hus fuktEnligt en artikel i Lantliv går det att upptäcka fuktskador och tecken på mögel på flera sätt:

  1. Hur mår du inomhus? Har du allergi eller astma? Termen sjuka hus har myntats i samband med att människor reagerar starkt på ohälsosamma ämnen i inomhusmiljön. Till exempel genom andningssvårigheter och astma, allergiska symptom och huvudvärk. Även koncentrationssvårigheter har upptäckts vara en reaktion på ohälsosamma partiklar och ämnen i inomhusluften.
  2. Fuktskador. Fukt är något du ofta kan känna lukten av, då den är unken och typiskt för till exempel källare eller vindsutrymmen. Fukt är även källan till mögel. Under sommaren kan den relativa luftfuktigheten nå höga, illavarslande nivåer – då är det viktigt att ha koll på värden och se till att sänka fuktigheten med en avfuktare, som nämnt ovan.
  3. Gör en undersökning med sjuka hus-tester inomhus. Det finns massor av olika tester för att upptäcka mögel på, både dyrare varianter – och de som är billiga. Om du inte har en synlig källa blir det dyrare, eftersom du inte kan ta en odling från denna direkt. Då gör du i stället en så kallad dammtest. Mögelarterna bestäms i en mykologisk analys på ett miljöinstitut.

Förtorkade mögelsvampar kan bli aktiva av fukt

Bra att veta är att även en mögelsvamp som är förtorkad och död kan bli levande och aktiv igen, dessvärre. Just då på sensommaren när luftfuktigheten är extra hög och skapar gynnsamma förhållanden.

Dyra hyror och fuktskadad husgrund

I en artikel i Hem och Hyra går det att läsa om hur hyresgäster i Olskroken gjorde en svartklädd protest för planerade hyreshöjningar. Vissa hyresgäster berättar om mögel du upptäckt och anmält till hyresvärden, som de uppmanats att ta bort själva med medel. I SVT skrivs det vidare om en familj som köpte ett hus, helt ovetandes om att husgrunden var fuktskadad:

Familjen kände sig trygga med besiktningen och slog till. Men sedan fick de veta av en bekant i byn att en tidigare spekulant på huset hade hoppat av köpet då de upptäckt att husgrunden var fuktskadad. Det kom som en chock för familjen som började grotta i problemet – SVT

Mäklaren som visste om problemet sa inget till familjen när de var och tittade på huset, i stället rekommenderade hen att de i stället skulle anlita en besiktningsman. Besiktningsmannen tittade igenom huset men sa samtidigt att han inte kunde titta på husgrunden, eftersom det inte fanns en så kallad inspektionsluka. Familjen litade på besiktningsmannen och köpte huset. Nu är familjen tvungen att lägga ut dryga 100 000 kronor för att åtgärda grunden, och känner sig lurade och besvikna på både besiktningsman och mäklare.