Snart är sommaren här, och då är det också allt fler som ger sig ut på vägarna på semestern och liknande. Tyvärr är det under sommaren allt fler unga bilförare som hamnar i olyckor, och detta tros till stor del bero på mobilen. Det gäller att köra försiktigt, oavsett årstid och väglag.

Vi har tidigare skrivit om att du ska köra försiktigt på grund av halt väglag på julen, men nu ska det handla om motsatt årstid, nämligen sommaren. för även på sommaren behöver du köra försiktigt, och när det är semester är det många ute på vägarna som snabbt vill komma fram till sin semesterdestination, eller hem igen för den delen. Då gäller det att inte tappa fokus.

Olyckor ökar under sommarhalvåret

Tragiskt nog är det så att bilolyckor ökar mest under sommarhalvåret, men det är något som kanske inte är så himla oväntat. De som står för den största delen av dessa olyckor är unga förare, om under sommaren vill ut och köra extra mycket. Mest drabbade är personer i åldern 18-24 år, so står för 21 procent av olyckorna under sommaren.

”Sommaren är en underbar tid att njuta av friheten bakom ratten, något som så klart lockar den yngre generationen. Men alltför många unga vuxna dör i bilolyckor, ofta på grund av bristande erfarenhet och felaktiga beslut”, säger Jim Graham, chef för Ford Driving Skills For Life enligt en artikel i Expressen.

Smartphones en del av problemet

Tyvärr är det så att smartphones är en del av denna problematik. Användandet av dessa orsakar många olyckor, och hela 11 procent medger att de tittar på videoklipp eller annat när de kör bil.

Kör försiktigt i sommar och håll ögonen på vägen!