Ett personligt julkort är alltid roligt att både få och ge – till vänner, bekanta samt nära och kära. Men ibland tar det tid för ett kort att komma fram, i alla fall när det går oturligt till. Det kan göra det hela roligare när det väl anländer till rätt person.

jul snögubbeAtt skicka egengjorda eller on-demand-printade vykort till vänner och familj runt jul är en fin tradition, personliga julkort blir uppskattade på ett helt annat sätt. Vare sig det är din katt eller hund med tomteluva i söt pose, eller hela familjen samlade bakom kameran är det kul när något känns unikt och eget.

Julkorten som kom efter lång tid

I en artikel i Expressen går det att läsa om ett julkort som tog hela 14 år på sig att komma fram efter att det postats. Det var en kort på två barn tillhörandes familjen som skickade kortet, och den som fick det efter nästan 15 år ringde och undrade om det kommit barnbarn – just eftersom det gått så lång tid och barnen var så små. Den som skickade kortet vill dock inte klanka ner på Postnord, utan väljer i stället att hylla postväsendet. Just för att det faktiskt blev levererat tillslut, att de hittat kortet och känt en plikt att skicka det vidare till rätt mottagare. Det kan mycket väl ha varit så att julkortet fallit ned på bordet under sorteringen av julkort under vintern 2005 och sedan hamnat under en maskin. Sen vid städning eller flytt av maskiner har kortet återigen dykt upp och sorterats rätt, för att sedan levereras till personen det var tänkt till från början.

Digitala julkort som printas

I SVT går det vidare att läsa om hur allt fler väljer att skicka sina julkort digitalt, att de fixar till julkortet genom att ladda upp bilder eller välja motiv på nätet och sedan betala in till en tjänst som i sin tur printar korten och skickar dem med dina hälsningar till rätt personer. Det gör det enkelt för dig att få iväg alla kort på en gång.

I Finland är det väldigt populärt att skicka julkort. Under förra vintern och juletiden skickade över hela 23 miljoner julkort i vårt kära grannland.