Vi handlar mer julklappar och dyrare klappar än någonsin. Men många önskar sig bara en trevlig jul eller att få något som givaren har lagt kärlek och eftertanke i.

1477756-julklapp-med-rott-snore

I år väntas vi lägga mer pengar på julklappar än vi gjorde förra året, visar en undersökning som rapporteras i Svenska Dagbladet. I snitt väntas vi lägga ner omkring 800 kronor per julklapp och det är 25 procent mer än i fjol. Det är självklart så att de som lägger ner mycket pengar på julklapparna drar upp snittet. För lite mer än hälften av de tillfrågade handlar det om 100 till 500 kronor per julklapp. HUI räknar med at vi slår rekord i julhandeln även i år och den väntade omsättningen i detaljhandeln ligger på 68 miljarder kronor.

Kändisarna önskar sig inte mycket

Det kan tyckas absurt att lägga så mycket pengar på julklappar. Det handlar ju trots allt inte om hur mycket pengar man spenderar på en klapp, utan om mottagaren uppskattar julklappen eller inte. Förra året frågade Metro ett gäng kändisar vad de önskade sig i julklapp. Svaren varierade en del men de flesta önskade sig inte något materialistiskt. Robbie Williams och Felix Herngren önskade sig till exempel bara en härlig jul, medan Jill Johnson önskade sig lugn och ro. De som faktiskt önskade sig en sak ville inte ha något dyrt. Kevin Walker önskade sig ett par strumpor och Måns Herngren en kockkniv.

Ge bort något personligt

Något som många gärna väljer att få i julklapp framför något dyrt, är en klapp som givaren har lagt en tanke bakom och som är personlig. Till exempel kan en fotobok eller framkallning av gamla bilder vara väldigt speciellt och personligt. För att göra en sådan klapp kan man besöka Japanphoto.se. För att verkligen göra julklappen personlig kan man skapa den själv. Till exempel kan man baka pepparkakor eller göra egen glögg, som man paketerar fint och ger till någon man tycker om. Läs mer.