I tider av lågkonjunktur inser många vikten av att täppa igen alla potentiella läckor av pengar. Prenumerationer på tidningar och streamingtjänster som aldrig används är en vanlig sådan läcka. Elavtal är en annan sak att se över när du ska spara pengar – skillnaderna mellan olika avtal kan skilja sig enormt.

Installation av solceller är ett sätt att dra ned elkostnaderna, samtidigt som du på sikt till och med kan tjäna pengar. Ett alternativ är Telge Energi som erbjuder en komplett lösning, inklusive montering av paneler och installation av separat elstation. Du får skräddarsydda lösningar utifrån dina önskemål och läget av huset.

Se över elavtal innan vintern

Att vara ute i god tid och ligga steget före är ett bra tips kring det mesta. När det gäller installation av solceller eller att se över sitt elavtal är detta tips mer sant än någonsin. Elpriserna har på senare år svängt ganska rejält, men något som alltid kan räkna med, är att elräkningarna blir högre på vintern. Därför är det bäst att se över elavtalet redan på våren eller sommaren, för att verkligen kunna känna av effekterna av bättre priser på vintern när kostnaderna ökar.

Solceller – när det är värt det och inte

Först och främst: solceller är investering som lönar sig över tid. Att köpa och montera solceller kostar pengar och det kommer ta några år innan den kostnaden betalats tillbaka i form av billigare elräkningar och försäljning av överskottsel. Hur många år det tar varierar från fall till fall.

Mycket handlar om hur ditt tak ligger, alltså mot vilket vädersträck och själva lutningen på taket. Andra faktorer som spelar in är hur många solpaneler du har installerat och hur höga elpriserna kommer att vara i framtiden. Vad de flesta är överens om är att om du har råd att installera solceller i dag – då är det nästan alltid en lönsam affär på sikt.

Precis som de flesta grejer på jorden, så har solceller en livslängd. Denna livslängd har ökat i takt med att forskningen och utvecklingen av tekniken har utvecklats. De flesta erbjuder i dag en effektivitetsgaranti på åtminstone 10 år, vissa upp till 25 år.