Julen är ofta en högtid då vägarna är hårt trafikerade, liksom vid midsommar och nyår. Det kan ibland vara riskabelt att köra just under de dagarna. Att undvika körning är dock bara ett sätt du kan minska risken för olyckor på.

Kör säkert skrivet på vägenNär du kör bil måste du alltid se till att vara utvilad. Om du är trött är du en lika farlig förare som om du är påverkad. Känner du dig inte på topp bör du se till att vänta lite med att köra. Dessutom är det klokt om du tänker efter hur det har sett ut med alkoholförbrukningen under högtiden. Om du inte är helt säker på hur mycket alkohol du har i kroppen ska du inte köra. Att vänta en dag extra kan innebära en hel del andra fördelar också. Du slipper till exempel den värsta trafiken.

”Genom att hålla en hastighet anpassad till den aktuella omgivningen och genom att ha koll på din bil kan du minska risken att råka ut för en olycka.”

Hur du kör säkert på vägen

Ett dåligt väglag ökar risken för olyckor, men det är inte bara väglaget du måste ta hänsyn till. Genom att hålla en hastighet anpassad till den aktuella omgivningen och genom att ha koll på din bil kan du minska risken att råka ut för en olycka. Kör du på en väg där det saknas viltstängsel är det än viktigare att du ser till att hålla nere hastigheten. Är väglaget dåligt måste du vara än mer säker på att du verkligen kan hantera bilen innan du kör, speciellt om du ger dig ut på vältrafikerade vägar efter olika högtider. Ska du köra på juldagen men det beräknas bli dåligt väder kan det vara klokt att åka en dag tidigare.