Det är inte bara jul som firas i december. Det finns också många andra högtider som firas före eller efter jul, eller istället för den.

Julen är ursprungligen en kristen högtid, som på vissa håll också innehåller element av förkristna riter och traditioner. Med tiden har den snarare kommit att bli en västerländsk högtid, som även firas på ett eller annat sätt i länder där de kristna är i klar minoritet, som Indien och Japan.

Det finns också andra högtider som firas i december. Det kan vara religiösa högtider, eller högtider som firas till minne av andra händelser.

Hanukkah

Den mest kända högtiden, vid sidan av jul och nyår, som firas i december är troligen Hanukkah, den judiska ljusfesten. Högtiden firas till minne av återinvigningen av det andra templet i Jerusalem. Hanukkah firas under åtta dagar, och symboliseras ofta av en nioarmad ljusstake, med ett ljus för varje dag under högtiden, och ett nionde som används för att tända de andra.

Andra traditioner som förknippas med hanukkah är en snurra som kallas för dreidel eller sevivon, och intagande av friterad mat. Maten friteras i olja för att påminna om oljan som användes för att lysa upp templet. Hanukkah är troligen den judiska högtid som är mest känd bland icke-judar.

Shaheedi Jor Mela

Denna högtid firas i Punjab i norra Indien till minne av Baba Zorawar Singh ji och Baba Fateh Singh ji, två av de viktigaste martyrerna inom sikhernas religion. De avrättades i början av 1700-talet, eftersom de vägrade att överge sin religion.

Högtiden firas i staden Fatehgarh Sahib, dit sikher vallfärdar för att hedra martyrerna. De boende i staden organiserar en stor bespisning, där alla besökande kan få mat och dryck gratis.

Thiruvathira

Hinduerna i Indien firar denna högtid i månaden margazhi, som infaller i den gregorianska kalenderns december eller januari. Högtiden firas till minne av skapandet av universum. Firandet varierar mellan olika delar av Indien, men inbegriper ofta någon form av fasta. Det kan t.ex. innebära att man avstår från mat som innehåller ris.