Folkmusikeliten bjöd på juligheter

Folkmusikeliten bjöd på juligheter

RECENSION: Loretto Linusson hade svårt att inte ryckas med när flera av Sveriges kändaste folkmusiker bjöd på Jul i folkton i Konserthuset på måndagskvällen.

Konsert

Jul i folkton.
Konserthusets stora sal.

Medverkande: Ale Möller, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth, Olle Linder samt Tomas von Brömssen.
Bäst: Det irländska medleyt var mycket medryckande.
Sämst: Dålig humor i mellansnacken. Fast jag är egentligen rätt svag för ordvitsar, så det är förlåtet.

I juletid kan det massiva utbudet av julkonserter, julplattor, jullåtar och julkoncept  kännas en smula överväldigande. Jul i folkton är en konceptensemble bestående av namnkunniga musiker såsom Ale Möller, Sofia Karlsson, Esbjörn Hazelius med flera och deras julturnéer har spelat för slutsålda hus i landet. Succén torde bero på att Jul i folkton agerar utan ett spår av prefabricerade julartefakter – inte en julgranskula eller en glittergirlang så långt ögat når, utom möjligtvis de obligatoriska kandelabrarna. Istället är det musikalitet och spelglädje som regerar, och framför allt en låtrepertoar som spänner mellan våra mest älskade och välkända julsånger och traditionella folkvisor, alltsammans paketerat moderna arrangemang för denna mångsidiga musikensemble. Såväl orientaliska klanger som moderna beats ryms i detta koncept.

Det är svårt att inte ryckas med. I det irländska folkmedleyt i slutet av andra akten var det knappt att någon kunde sitta stilla. Humor baserad på långsökta ordvitsar (jag älskar ordvitshumor) varvades med melankolin i molltakterna. Sofia Karlssons sång har en klang som känns kontemporär, medan Lena Willemarks betydligt mognare stämma har något urmoderligt i sig. Nytt för detta år är man har bjudit med Tomas von Brömssen, som både deltog i skepnad av västgötsk knalle och upplyste oss om strängteorin. Men riktigt medryckande blir det när man få ta del av ensemblens sammantagna musikalitet som omspänner en trettiomannaorkester. Denna enorma mångsidighet och förmåga att ta till sig instrument av alla de slag med en lekfullhet gör den drygt tre timmar konserten till aldrig enformig, utan alltid överraskande.

Till sist en spaning: allmogeestetiken är het denna jul. Lovikavantar made in China säljs på modekedjorna och Kalle Moreus kröner sin status som folkkär genom att vara årets julvärd. Så när hela Sverige sitter framför tv-apparaterna med magarna fulla av julskinka och sill i andaktsfull väntan på Kalle (Anka ) denna julafton är det kanske inte mer än rätt att Jul i folktons tid sätter stämningen via högtalarna till den hemkryddade glöggen och pepparkakorna som bakats efter gammelfarmors recept.

Av: Loretto Linusson / UNT